Vilken sele är bäst för min hund?
Vilken typ av sele passar bäst för min hund? För att avlasta hundkroppen på rätt sätt behövs rätt utrustning. Beroende på aktivitet finns det därför olika typer av selar.
Weight pull – WP-sele
Weight pull (WP) är en hundsport där hunden ska dra en vagn med vikter på räls eller hjul en fem meters sträcka. Det finns nio stycken olika viktklasser och hunden som drar tyngst i förhållande till sin kroppsvikt vinner klassen. Själva momentet i weight pull kan framstå som simpelt, men består i själva verket av noga avvägningar mellan mentalitet, teknik, muskulär styrka och taktik.
Träningsformen där hunden istället drar kättningar jäms med marken kallas för drag weight (DW) och är populär likväl hos WP-tävlande ekipage som i generellt fysträningssyfte. Vid träning av weight pull och drag weight använder en sig utav en specifikt utformad sele med en stor belastningsyta och en låg tyngdpunkt nära marken. En WP-sele ska främja hundens eget rörelsemönster och har därför en rättvis balanserad tryckavlastning mellan bog och skuldra. Att vikten och dragpunkterna är rätt balanserade är viktigt för att ej belasta hundens kropp felaktigt eller lägga tryck på ländryggen.
En WP-sele ska sitta tight på hunden och det är därför det är viktigt vid tunga drag att ha en specialsydd sele som är så nära hundens egna mått som möjligt. En sele som är för stor i halsen kan glida bak och låsa samt bidra till felaktig belastning på skuldrorna medan en sele som är för liten i halsen kan istället lägga ett kraftigt tryck på luftrören vilket i sin tur kan reslutera i syrebrist.
Drag weight – DW-sele
Drag weight som träningsform är uppbyggd i tre steg; uppvärming, aktiv träning och nedvarvning. Före ett träningspass behöver hunden värma upp 10-15 minuter för att få upp blodcirkulation och öka syresättningen till musklerna. Vid den aktiva träningen kopplas vikterna/kättingarna på selen och en går en runda på 2-5 km. Fokus ligger på uthållighet och att hunden ska kunna dra en lättare vikt en längre sträcka. Träningen är som mest effektiv om den sker i kontrollerad form och att hunden håller sig till gångarterna skritt eller en samlad trav, därför kan det vara lämpligt att ha hunden kopplad under träningspassen.
Efter ett DW-pass behövs en nedvarvningsrunda på cirka 15 minuter i lagom tempo. Detta hjälper kroppen att transportera slaggprodukter och ger goda förutsättningar för att musklerna sedan ska kunna reparera sig och utvidgas under vila.
Kombisele & Dragsele
Canicross – dragsele eller kombisele
Canicross är terränglöpning med hund och passar alla hundar, oavsett ras, storlek eller ålder.
Hundsporten innebär att människa och hund springer tillsammans som ett team, antingen som tävlingsekipage eller som en rolig sysselsättning tillsammans. Löparen fungerar som en kartläsare och guidear hunden som springer framför i en bungeekoppel med hjälp av röstkommandon.
För att hålla på med canicross behöver hunden vara 12-18 månader gammal och färdigvuxen i kroppen. Grunderna till hundsporten går dock att börja arbeta med redan när hunden är ung. Grundläggande träning innehåller verbala start- och stoppkommandon, höger och vänstersvängar samt tempoväxlingar. Det är också viktigt att träna upp fokus och bygga en god relation med sin hund, canidross är teamwork!
För att börja med canicross behövs en dragsele som passar hunden. En dragsele skall sitta tight vid drag och ha en jämn tryckfördelning. Det är viktigt att halsöppningen inte är för liten och skapar tryck mot luftrören eller för stor då detta medför att den glider ner över bogarna.
Förutom en dragsele behövs också ett bungeekoppel, ett löparbälte och ett par bekväma löparskor, sen är det bara att dra igång.
Canicross fungerar utmärkt som en härlig sysselsättning att njuta av i valfri takt, men finns en tävlingsnerv som gör sig påmind finns det både officiella och inofficiella lopp att anmäla sig till.
Bikejoring – dragsele eller kombisele
Hundsporten där hunden springer framför en cykel och drar kallas för bikejoring. Sporten har plockat inspiration från släddrag som kallas för mushing.
Vid bikejoring används ett expanderkoppel som fästs i cykeln och för att minska risken för att kopplet trasslas in i framhjulet behövs även en cykelantenn som fungerar som en distans.
För att börja med bikejoring behöver hunden veta vad som förväntas. Den behöver bekanta sig med utrustningen, det vill säga både dragsele, expanderlina och cykel, i ett lagom tempo. En utmärkt start för att vänja hunden vid sporten är att låta den springa lös vid cykelturer så den vänjer sig vid att arbeta med sin människa på cykel.
Även i bikejoring behöver en lägga grunder och fokusera på samspel och muntliga kommandon. Hunden behöver förstå kommandon för tempoväxlingar, byte av riktning samt start och stoppsignaler. Att lägga tid på att hunden ska kunna ta på och av utrustning samt vänta på startsignal är viktiga byggstenar för att kunna sysslesätta sig med sporten på ett roligt och säkert vis.
Att löpträna med sin hund har fler fördelar än att enbart hålla sig själv och sin hund i god kondition, det hjälper också hunden att få utlopp för sin energi, minska stress och förbygga att hunden hittar på egna små äventyr på grund av tristess. En win win helt enkelt!
För att börja med bikejoring behövs en dragsele som passar hunden. Den skall sitta tight vid drag och ha en jämn tryckfördelning för att undvika att hunden felbelastar eller skadar sig under träning.
Förutom en dragsele behövs också ett expanderkoppel, cykelantenn och cykel. Föraren behöver naturligtvis ha cykelhjälm, men även ett par handskar och glasögon underlättar!
Universalsele
En kättingdragsele för lättare drag.
Spårsele
En sele för spårning inom viltspår, personspår eller bruksspår.